Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 3214

Dodano:

Odsłon: 25150

Pyszny deser bez grama mąki pszennej

Składniki

  • czekolada gorzka 70% - 250 g
  • orzechy laskowe - 1 i 3/4 szklanki zmielonych
  • masło - 200 g
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • brandy - 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli dodając masło. Dorzucamy resztę czekolady i cukier. Ciągle całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy garnek z wodą i miskę z czekoladą z ognia i dodajemy do masy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy ostudzoną czekoladę ze zmielonymi orzechami, aromatem waniliowym i żółtkami jaj.

  2. Ubijamy białka sześciu jaj z odrobiną soli na sztywną pianę i dodając do masy delikatnie mieszamy całość. Trzeba to robić delikatnie by struktura piany połączyła się z masą czekoladową tak by nie stracić puszystości.

  3. Ciasto pieczemy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy (26cm) przez około 50 minut. Ciasto może być, a nawet powinno być trochę wilgotne w środku.

  4. Po inne ciasta zapraszam na nasz blog. Link pod wpisem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 10 stycznia 2015 Dla mnie ważne, że można zrobić bezglutenowe.
Wyszło pyszne, no i w końcu ja też mogłam ,,zgrzeszyć". Zabieram do książki i polecę innym bezglutenowcom:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń