Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe - pyszne i proste

Ciasto czekoladowe - pyszne i proste

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1650

Dodano:

Odsłon: 3221

Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem

Składniki

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksujemy ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masę przekładamy doblaszki do pieczenia natłuszczonej i posypanej tartą bułką.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

  2. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksujemy ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masę przekładamy doblaszki do pieczenia natłuszczonej i posypanej tartą bułką.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń