Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe " Kilimandżaro " z morelami

Ciasto czekoladowe  Kilimandżaro  z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 7141

To moja wersja Ciasta Kilimandżaro. Ciasto czekoladowe z serem i morelami. Ciasto wyszło bardzo pyszne, choć trochę pracochłonne.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE-BIAŁE:
  • -1 biała czekolada -100 g. masła. -3/4 szklanki cukru
  • -4 duże albo 5 małych jajek -100 g. mąki tortowej -1 śmietankowy budyń
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -50 g. kokosu
  • CIASTO CZEKOLADOWE-CIEMNE:
  • -1 gorzka czekolada -100 g. masła -3/4 szklanki cukru
  • -4 duże albo 5 małych jajek -100 g. mąki tortowej -100 g. mielonych orzechów
  • -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -150 ml. frużeliny jagodowej
  • MASA MORELOWA:
  • -1 puszka moreli-820 g. -1 śmietankowy budyń
  • -2 galaretki brzoskwiniowe -150 g. masła
  • KREM SEROWY:
  • -1 kg. sera-wiaderko -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 szklanka cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -30 g. żelatyny -trochę więcej niż pół szklanki wody
  • POLEWA:
  • -1 gorzka czekolada -2 łyżki śmietanki 30 % -2 łyżki masła
  • ESY-FLORESY:-35 g. białej polewy czekoladowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto czekoladowe-białe- Czekoladę rozpuścić z masłem, na parze albo małym ogniu. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z budyniem i proszkiem ale już mieszać delikatnie łopatką.Na koniec wmieszać kokos, ale nie za długo. Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175 *.

  2. Po przestygnięciu, posmarować frużeliną.

  3. ciasto czekoladowe-ciemne-Postąpić jak z ciastem białym z tym że na koniec domieszać kawę i orzechy.

  4. masa morelowa- Morele odsączyć i rozdrobnić blenderem. Na soku ugotować budyń, odstawić i zaraz dodać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać mus z moreli. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na frużelinę.

  5. krem serowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Potem porcjami dodawać ser a na koniec dolewać letnią żelatynę. Krótko zmiksować, wyłożyć na masę i rozsmarować.
    Przykryć ciemnym ciastem.

  6. polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, rozpuścić nad parą. Chwilkę przestudzić i posmarować ciasto.

    Białą polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu i polać placek w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń