Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe - Wuzetka

Ciasto czekoladowe - Wuzetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 2966

Dodano:

Odsłon: 4338

Ciasto czekoladowe - Wuzetka

Składniki

  • Biszkopt : 7 jajek
  • szkl.cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • Masa: 1200 ml kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szt. fixu do śmietany
  • Poncz: 3/4 szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • aromat rumowy
  • dodatkowo: gorzka czekolada
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Sypkie produkty wymieszać ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
    Przygotować bitą śmietanę: Fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem.
    Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
    Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu. Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany. Zetrzeć na wierzch czekoladę.
    Schłodzić w lodówce,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń