Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z ananasem

Ciasto czekoladowe z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14899

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Ciasto czekoladowe z ananasem"

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 50 ml oleju
  • pół tabliczki czekolady do rozpuszczenia
  • 10 dag mąki półgrubej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i gruba mąka do formy. 1 puszka ananasów w plasterkach (kółeczka)
  • 5 łyżek konfitury porzeczkowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru kryształu, powoli wlej olej, a następnie rozgrzaną czekoladę. Ubij sztywną pianę z białek i reszty cukru.

  2. Obie masy połącz i delikatnie wymieszaj z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadź w formie z wyższym brzegiem, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grubą mąką.

  3. Odcedź na sitku plasterki ananasa. Następnie rozłóż je na cieście, a ich środki napełnij konfiturą. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C przez około 40 minut. Po upieczeniu schłódź w for mie.

  4. Gotowe ciasto pokrój w kostkę wokół plasterków ananasa. Czas przygotowania: 50 minut

  5. Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 206 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń