Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną.

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną.

Autor: babeczka35

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 105

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 372

Pyszne ciasto o czekoladowym smaku. Upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • Śmietanka:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • kakao do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie układamy je na cieście.

  2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

  3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Powinna być letnia i płynna. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

  4. Dekoracja i podanie: Śmietankę wyciskamy na cieście, wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
    Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń