Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 846

Dodano:

Odsłon: 315

Nie wiesz co zrobić z cukinią? Zrób ciasto czekoladowe! Błyskawiczne, wystarczy parę składników i gotowe. Intensywny smak czekolady doskonale przełamują świeże, soczyste owoce. Smak cukinii jest niewyczuwalny - to dla tych niezdecydowanych:) Naprawdę warto!

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół szklanki oleju
  • aromat rumowy 3-4 krople
  • 1 średnia młoda cukinia - po starciu miałam 340 gram
  • owoce sezonowe
  • polewa czekoladowa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać i rozpuścić ( można w mikrofalówce, można w rondelku) i ostudzić. Cukinię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
    Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, wlać olej i parę kropel aromatu rumowego, zmiksować raz jeszcze. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie połączyć szpatułką. Na koniec wmieszać czekoladę i starta cukinię ( w razie potrzeby należy ją odsączyć)

  2. Piekarnik nagrzać do 180 st. Otrzymaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec bez termoobiegu przez około 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem.
    Udekorować polewą czekoladową i sezonowymi owocami, wg mnie połączenie z malinami jest pierwszorzędne :)
    Wersja bez polewy , z samym cukrem pudrem tez jest pyszna :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń