Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z cukinii

Ciasto czekoladowe z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2116

Dodano:

Odsłon: 2865

Cukinię bardzo lubię - i to nie tylko na słono :) Dodaję ją też do ciasta czekoladowego, które jest bardzo popularne u mnie w domu w lecie – tuż obok wszystkich ciast z sezonowymi owocami :) Jest mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Ci, którzy próbują je pierwszy raz są mocno zaskoczeni, że jest z cukinii – nie czuć jej ani nie widać ????

Składniki

  • Cukinia - 2 szkl. utartej na grubych oczkach
  • Olej - 1/2 szkl.
  • Masło - 115 g
  • Cukier - 250 g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jajka - 2 szt.
  • Śmietana 18% - 1/2 szkl. (gęstej)
  • Mąka - 300 g
  • Kakao - 2 łyżki
  • Czekolada gorzka - 100 g
  • POLEWA:
  • Czekolada gorzka - 100 g
  • Masło - 40 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, następnie sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka - miksujemy. Dodajemy mąkę, śmietanę, kakao - ucieramy, na samym końcu utartą na grubych oczkach cukinię (ze skórką) i posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 - 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

  2. Polewa

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Polewę rozsmarowujemy na cieście. I zajadamy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń