Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z gruszkami i kremem jogurtowym

Ciasto czekoladowe z gruszkami i kremem jogurtowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4947

Dodano:

Odsłon: 674

Ciasto czekoladowe białe i ciemne z gruszkami. Ciasto z kremem jogurtowo-krówkowym. Ciasto bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO JASNE:
  • -100 g. masła -100 g. białej czekolady -4 jajka -1/2 szklanki cukru
  • -1/2 szklanki mąki tortowej -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO CIEMNE:
  • -100 g. masła -100 g. gorzkiej czekolady -4 jajka -3/4 szklanki cukru
  • -1/2 szklanki mąki tortowej -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • OWOCE: -gruszki ok.13 szt.
  • KREM JOGURTOWO-KRÓWKOWY:
  • -800 g. jogurtu greckiego -400 g. masy krówkowej
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • DO POSYPANIA: -50 g.płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Nad parą roztopić masło z czekoladą białą i osobno z gorzką. Ostudzić do płynnego.Do każdej wkręcić po 4 żółtka.Dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać. Białka można ubić razem ze szczyptą soli i podwójnym cukrem. Rozdzielić do dwóch mas czekoladowych i delikatnie wymieszać łopatką. Najpierw wylać jasne ciasto na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Potem wylać i rozsmarować ciemnie ciasto. Jak za gęste to można troszkę rozrzedzić mlekiem.

  3. owoce- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ułożyć na ciasto, wciskając w nie. Troszkę ciastem zaciągnąć gruszki.

  4. Piec ok.50 min.w 175 *C.
    Ciasto ostudzić.

  5. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Zmiksować na niskich obrotach jogurt z porcjami miękkiej masy krówkowej. Potem dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zimne ciasto.

    Płatki migdałowe usmażyć na suchej patelni, na złoto. Ostudzić i posypać górę ciasta. Ciasto schłodzić. Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń