Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z kremem słonecznikowym

Ciasto czekoladowe z kremem słonecznikowym

Autor: Good_changes

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 103

Dodano: 02.12.2017

Odsłon: 14989

Oryginalny deser!

Przygotowanie

  1. Jaja ubijamy z cukrem, następnie pomału dosypujemy suche składniki naprzemiennie z mokrymi (olej, mleko). Gotowe ciasto wylewamy na kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Słonecznik prażymy na suchej patelni uważając by się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony słonecznik wsypujemy do blendera i blendujemy aż stanie się sypki jak mąka. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy (można już łyżką) Do chałwy dodajemy pół kostki masła i całość miksujemy na gładką masę. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół i przekładamy 3/4 kremu. Na krem kładziemy drugą część ciasta i rozsmarowujemy na niej resztę kremu. Wierzch posypujemy kakao. Smacznego!

    Gdy ciasto jest zbyt suche można je delikatnie namoczyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 07 grudnia Ciekawy i smaczny przepis,szczególnie zaintrygował mnie ten krem :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń