Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z kulkami serowo - kokosowymi.

Desery

Autor: Ladylaura

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 203

Dodano: 09.01.2017

Odsłon: 1707

Bardzo czekoladowe z delikatną nutą kokosowo – serową .Robiłam je drugi raz , bo za pierwszym ser był zbyt lejący i kuleczki rozpłynęły się w cieście.Polecam.

Składniki

  • Tortownica 20 cm,lub keksówka:
  • 4 jajka,białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g cukru ,podzielić na dwie części
  • 50 g gorzkiej czekolady ,najlepiej 70 %
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ,płaska, proszku do pieczenia
  • Masa serowo – kokosowa:
  • 250 g sera trzykrotnie mielonego
  • 1 jajko
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • Polewa:
  • 125 ml mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 30 g masła
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na masę serową połączyć ze sobą dokładnie
    na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 15 minut .
    Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i
    ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta
    czekoladowego.

  2. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę
    rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić i połączyć delikatnie z
    żółtkami .Mąkę ,proszek i kakao ,przesiać i dodawać do masy żółtkowej.
    Białka ubić z drugą połową cukru i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej .
    Tortownicę z kulkami wyjąć z lodówki i zalać masą czekoladową .
    Piec w 175 stopniach przez około 30 minut.
    Ciasto po przestudzeniu polać polewą czekoladową.


    Mleko ,masło i cukier włożyć do małego rondelka ,doprowadzić do zagotowania
    na małym ogniu ciągle mieszając.Gorącą polewą polać ciasto.

    Przepis z bloga : Mniam Mniam pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń