Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z mąki kokosowej z daktylami i dżemem

Ciasto czekoladowe z mąki kokosowej z daktylami i dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 4590

Mocno czekoladowe, wilgotne i miękkie ciasto z mąki kokosowej (bez glutenu), słodzone daktylami i dżemem.

Składniki

  • suszone daktyle 1 szklanka (100 g)
  • woda 1 szklanka
  • dżem brzoskwiniowy, pomarańczowy lub inny 1 słoik (280 g)
  • jajka 4 szt.
  • mąka kokosowa 1 i 1/2 szklanki
  • mielone siemię lniane 1 łyżka
  • masło 100g
  • gorzkie kakao 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • aromat arakowy lub rumowy kilka kropli
  • czekolada drobno pokrojona (opcjonalnie) 50-60 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Daktyle włożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, gotować 20 min, odstawić by wystygły. Zmiksować na gładką masę.

  2. Żółtka oddzielić od białek, dodać do daktyli i razem ubijać lub miksować przez kilka minut.

  3. W garnku (ok. 2 l) rozpuścić masło, dodać kakao i wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mielone siemię lniane, dołożyć dżem i aromat oraz żółtka ubite z daktylami, dobrze wymieszać (wystarczy mieszanie łyżką). Opcjonalnie dodać pokrojoną czekoladę.

  4. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

  5. Blaszkę lub tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC (z termoobiegiem) przez 50-60 minut.
    Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone, jeśli jest zbyt mokre – zostawić na 10 min w piekarniku. Wyjąć, wystudzić.

  6. Przyrządzić polewę czekoladową, zwłaszcza jeśli nie dodajemy do środka kawałków czekolady.

    Do rondelka wlać śmietanę, włożyć połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Podgrzewać, mieszając, do połączenia składników. Jeśli jest problem z połączeniem – wlać 2 łyżki gorącej wody.

    Wylać polewę na ciasto, rozprowadzić nożem. Można posypać posypką lub wiórkami czekoladowymi, najlepiej w trzech kolorach czekolady, lub orzechami czy migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń