Do góry

Desery Przepis na:

ciasto czekoladowe z musem

ciasto czekoladowe z musem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 195

Dodano:

Odsłon: 12400

pyszne i proste ciasto:)

Składniki

  • spód:
  • 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
  • 150 g masła
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • MUS:
  • 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 115 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Spód: czekoladę i masło umieścić w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.

  3. Mus: Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. czekoladę i masło umieścić w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 14 listopada 2012 zrobiłam kolejny już raz , tym razem dodałam paprykę chilli w płatkach , świetne jest połączenie smaku czekolady i chilli:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 kwietnia 2012 zrobiłam je w sobotę i muszę powiedzieć , że to jest najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory jadłam, wzbogaciłam je dodając wiśnie ze spitytusu ....mmmmm pycha

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewela1212 22 czerwca 2010 dzis zrobilam to ciasto. jest przepyszne. przepis sprawdzilam i z reka na sercu polecam.
kiedys robilam podobne ciasto ale z kremem z serka maskarpone i smietanki kremowki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

momo 22 maja 2010 dziękuję za podpis, po moim zwróceniu uwagi. swoją drogą ciasto bardzo dobre

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna1303 22 maja 2010 momo najpierw dokładnie zobacz czy pod zdjęciem nie ma opisu skąd pochodzi przepis, a potem dopiero pisz komentarze!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

momo 22 maja 2010 świetne ciasto, tylko przepis żywcem przekopiowany ze strony www.kwestiasmaku.pl. Jeśli korzysta sie zcudzych przepisów, warto podać źródło.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 21 maja 2010 Ile mniej więcej wychodzi tego musu (w mililitrach?), gdyż chciałbym go podać jako osobny deser ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 21 maja 2010 Nie pojawiły się dwa moje komentarze. :( Więc powtórzę po raz trzeci: Tyle czekolaaaaadyyyyyyyy! Musi być pyszne. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń