Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4577

Dodano:

Odsłon: 6670

Lekkie, niezbyt słodkie ciasto czekoladowe z kremem i musem brzoskwiniowym. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
    Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
    Dodać olej, śmietanę, cukier waniliowy, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
    Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się produkty.
    Formę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
    Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
    Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta, gdy spód włoży się do formy, w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak, aby dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze niezastygniętej masy z musu.
    Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
    Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.

  2. Masa budyniowa:
    W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek).
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki.
    Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
    Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
    Masło utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.

  3. Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie, cukru można nie dodawać).
    Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml, to uzupełnić wodą.
    Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
    Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć, można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kobietta94 20 listopada 2018 Czy jeśli zamiast musu z brzoskwiń zrobiłabym mus z pomarańczy poprzez zmiksowanie pomarańczy i dodanie galaretki pomarańczowej, uzyskam ten sam efekt?? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń