Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z nutą chilli

Przepis dnia 2016-11-13
Ciasto czekoladowe z nutą chilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 826

Nuta chilli, bo dodajemy dosłownie małą szczyptę, smakuje doskonale z dużą ilością kakao. Ciasto czekoladowe charakteryzuje się takim wyrazistym smakiem, po pierwszym kęsie wyczuwamy inny smak, ale ciężko zgadnąć że chodzi o chilli.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czekolada gorzka
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 6 łyżek mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody
  • mały kieliszek rumu szczypta chilli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuścić w rondlu. Lekko ją podgrzewając na małym ogniu, dodać cukier, chilli i kakao, wymieszać.
    Dodać mleko i podgrzewać, aż zacznie wrzeć. Odstawić na bok do wystygnięcia.
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
    Oddzielić żółtka od białek.
    Żółtka, miód i rum dodać do ciemnej masy i wymieszać.
    Dodać przestygniętą masę z rondelka do suchych składników, dokładnie mieszamy, do czasu gdy nie będzie grudek. Czekoladę skruszyć na bardzo małe kawałeczki i dodać do ciasta.
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
    Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wlać ciasto.
    Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, zachowując zasadę tzw. suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń