Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z Nutellą wg Nigelli

Ciasto czekoladowe z Nutellą wg Nigelli

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 8950

Dodano:

Odsłon: 10681

moje ulubione ciasto mega czekoladowe, rozpływające się w ustach, bez dodatku mąki. Polecam czekoladożercom :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Okrągłą tortownicę (21 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

    W misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
    Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    W drugiej misce ucieramy masło z Nutellą na jednolitą masę, dodajemy rum, żółtka i ostudzoną roztopioną czekoladę.
    Stopniowo, porcjami dodajemy ubite białka ostrożnie mieszając łyżką.

    Pieczemy przez około 40 minut.
    W trakcie pieczenia ciasto wyrośnie dzięki ubitym białkom, w trakcie studzenia lekko opadnie. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 01 maja 2014 A gdzie sposób przygotowania? mam się domyślić?! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 25 września 2012 rosse, wiec jak najbardziej polecam :-) ciasto ogólnie wyglada jakby miało zakalec ale nie ma ... smakuje jakby bylo z kremem czekoladowym, pysznosci :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 25 września 2012 Uwielbiam przepisy Nigelli,ciasto wygląda pysznie,a ja jestem czekoladoholik;) :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń