Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi - murzynek

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi - murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 384

Dodano:

Odsłon: 4409

Dziś przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi często nazywane murzynkiem. Ciasto z tego przepisu jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do filiżanki pysznej kawy. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 200 gramów mąki
  • 250 gramów margaryny
  • 200 gramów cukru
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 150 gramów orzechów włoskich
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • Margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy
    • Do margaryny dodajemy cukier oraz jedno jajko, całość ubijamy na puszysta masę
    • W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia
    • Do masy dodajemy porcjami wymieszaną mąkę i resztę jajek, ciągle ubijając

  2. • Na końcu dodajemy posiekane orzechy, 3 łyżki kakao i całość mieszamy
    • Formę do pieczenia smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą (nasza ma wymiary 24x24x6 cm)
    • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy bez termoobiegu na górnej i dolnej grzałce przez 40 minut
    • Masę wylewamy na formę i wkładamy do piekarnika

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 25 października Orzechy i kakao - połączenie, które zawsze się sprawdza:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 19 października W tym roku orzechów u mnie aż nadto więc przepis w sam raz dla mnie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń