Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 661

Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.

Składniki

  • 225 g mąki tortowej
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła solonego
  • 180 g cukru pudru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki esencji kokosowej
  • Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto

    W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną.
    Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180'C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.



  2. Polewa

    Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 22 kwietnia To ciasto idealnie trafia w moje podniebienie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń