Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto czekoladowo-mandarynkowe"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34618
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34618
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Składniki
<strong>Sos waniliowy:</strong>
350 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
żółtka
łyżki mąki ziemniaczanej
łyżki cukru
laska wanilii lub aromat waniliowy
Przesianą mąkę wymieszaj z sodą i kakao. Miękką margarynę włóż do miski, dodaj miód oraz cukier i ucieraj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj suche na zmianę z całymi jajkami, nie przestając miksować.
Na koniec dodaj skórkę otartą z mandarynek oraz sok. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w temperaturze 170° C.
Przygotuj sos. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego.
Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudki. 3. Wystudzone ciasto udekoruj mandarynkami i podawaj z ciepłym sosem waniliowym.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 280 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie