Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo-orzechowe.

Ciasto czekoladowo-orzechowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7796

Dodano:

Odsłon: 30307

Szybkie cisto biszkoptowe z pysznym kremem.

Składniki

  • biszkopt: 6 jaj
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czubata kakao
  • masa: ser mascarpone 250 g
  • krem czekoladowo-orzechowy 200 g
  • polewa: 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 6 łyżek cukru zwykłego 2 łyżki kakao
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mieszamy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciast wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25 na 36 cm ). Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na białe ciasto. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na dwie części. Mascarpone ucieramy z kremem orzechowym na gładką masę. Masą smarujemy jedną część biszkoptu na białej stronie i przykrywamy drugą częścią.
    Na polewę gotujemy masło ze śmietaną i cukrem do gęstej masy wsypujemy kakao, mieszamy dokładnie i ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto.
    Wstawiamy do lodówki by dobrze zastygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń