Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami bez pieczenia

Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 5421

Dodano:

Odsłon: 14548

wspaniałe, kremowe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki.

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm MASA CZEKOLADOWA -800ml mleka -200g masła -0,5 szkl cukru
  • -2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki
  • -1 łyżka kakao -100g czekolady deserowej lub mlecznej
  • MASA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 30% -0,5 szkl cukru pudru
  • -125ml wrzątku -2 płaskie łyżki żelatyny
  • DODATKOWO -500g malin -czekolada do posypania ciasta -około 100g okrągłych biszkoptów
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a potem biszkoptami. Ja kupiłam takie z kakaową górą, ale mogą być normalne, jasne.

  2. MASA CZEKOLADOWA

    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 2 budynie, kakao,cukier,mąkę i wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Mieszamy by się nie przypaliło, najlepiej trzepaczką. Masę gotujemy do zgęstnienia.
    Ściągamy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i pokrojone masło. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.

  3. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i studzimy.

  4. Gdy masa przestygnie układamy na niej maliny.

  5. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku, wszystko miksujemy chwilę na najwyższych obrotach i wykładamy na maliny.Posypujemy ciasto czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  6. i gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń