Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 874

Dodano:

Odsłon: 18433

Kakaowy biszkopt z delikatną, nieprzesłodzoną wiśniową pianką i owocami. Smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z kremami czy masą.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 6
  • cukier, 1 szkl
  • olej, 6 łużek
  • mąka tortowa, 1,5 szkl minus 3 łyżki
  • kakao gorzkie, 3 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • Masa:
  • śmietana kremówka 30%, 0,5 l
  • galaretka wiśniowa, 1 op
  • płatki czekoladowe gorzkie (lub pokrojona drobniutko gorzka czekolada), 100g
  • wiśnie mrożone, 500g
  • Poncz:
  • sok z wiśni (powstały po odmrożeniu wiśni), 3/4 filiżanki
  • alkohol (u mnie wiśniówka), 1/4 filiżanki
  • cukier puder, 1 łyżka
  • Czekolada w proszku, 1 saszetka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Białka o temperaturze pokojowej ubić, pod koniec dodając stopniowo cukier, następnie wmiksować żółtka, olej. Na koniec wsypać mąkę i proszek i wmieszać je delikatnie wyłączonym mikserem. Przełożyć na dużą blachę (ok. 27 x 42 cm). Piec w 170 stopniach ok 35-40 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć ("górę" części dolnej biszkoptu i "spód" części górnej) ponczem

  2. PONCZ: Wystarczy wymieszać dokładnie składniki

  3. MASA: Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody. Ostudzić. Rozmrożone wiśnie lekko rozmiksować (chodzi o to, aby nie były w całości, lecz lekko rozdrobnione). Odcedzić z soku. W misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać wiśnie i płatki czekoladowe. Następnie ciągle miksując wlać zimną, ale płynną galaretkę. Wymieszać dokładnie. Włożyć do lodówki

  4. Gdy masa zacznie gęstnieć, przełożyć nią biszkopt. Dowolnie udekorować. Przechowywać w zimnym miejscu przykryte folią. Najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu. Ja robię to ciasto na dużej blaszce, można również w tortownicy (wtedy powstaje tort a biszkopt kroi się na 3 placki). Ten przepis na masę (kremówka + galaretka owocowa o danym smaku + owoce jak galaretka np. maliny, brzoskwinie, ananasy, truskawki) jest uniwersalny i stosuję go do przełożenia wszelkiego rodzaju ciast. Prosty, nic się nie warzy, nie ścina i nie grudkuje (co mi się niestety zdarzało przy innych masach). I naprawdę taka lekka, delikatna masa smakuje wszystkim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 12 lutego 2013 Czekoladowo-wiśniowa pychota, uwielbiam takie smaki,do ulubionych i 5-ka za przepis :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 12 lutego 2013 idealne połączenie smaków, podoba mi się, że wykorzystuje się soczek z wiśni po rozmrożeniu :)), 5 of course :))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 12 lutego 2013 Czekolada i wiśnie to wyjątkowo fajne połączenie zabieram ze sobą przepis a zostawiam 5:-))) Pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń