Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Czekośliwka

Przepis dnia 2018-10-04
Ciasto Czekośliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 9186

Dodano:

Odsłon: 2563

Jesienne ciasto pełne smaku.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 270 g
  • zimne masło 135 g
  • cukier puder 112 g
  • 1 żółtko
  • 1 średnie jajko
  • Mus : śliwki węgierki 800 g
  • cukier 30 g
  • kakao 2 płaskie łyżki
  • szczypta kardamonu
  • gorzka czekolada 80 % 30 g
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka
  • 6 goździków
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszka 22 cm. wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Śliwki przekrawamy na pół wyjmujemy pestki, lekko blendujemy.
    Potem podgrzewamy z cukrem, goździkami i kakao około 10 minut pod przykryciem.
    Zdejmujemy pokrywkę, wyjmujemy goździki, dodajemy kardamon, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Na koniec dodajemy czekoladę, mąkę kukurydzianą i dusimy jeszcze kilka minut.
    Masę studzimy.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki miksujemy, lub zagniatamy ręcznie.
    Białka zostawiamy do smarowania ciasta.
    Większość ciasta wykładamy do blaszki, rozklepujemy na spód i boki na wysokość około 2-3 cm.
    Resztę ciasta zawijamy w folię i razem z ciastem w blaszce chowamy do lodówki.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
    Wyjmujemy ciasto w blaszce nakłuwamy spód, przykrywamy folią aluminiową z obciążeniem i podpiekamy około 20 minut do lekkiego przyrumienienia.
    Zdejmujemy folię i możemy jeszcze 5 minut podpiec środek.
    Ciasto studzimy.
    Z reszty ciasta wycinamy listki.
    Na wystudzony spód wykładamy masę czekośliwkę , dekorujemy listkami, które smarujemy roztrzepanym białkiem.
    Pieczemy Pieczemy w 180 C około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń