Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką

Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 2676

Dodano:

Odsłon: 3131

Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką

Składniki

  • Biszkopt jasny: 5 jaj
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa : kg jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • cynamon
  • biszkopt makowo - kokosowy : 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag kokosu
  • 20 dag maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa: 0,5 l śmietany kremówki
  • galaretka cytrynowa
  • Ciastka delicje
  • 2 galaretki czerwone
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, wymieszać.
    Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.

    Upiec biszkopt makowo - kokosowy: Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.

    Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć na patelni aż zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 1/2 wody i wlać do ciepłych jeszcze jabłek. Gdy trochę stężeją wylać na blat jasny. Przykryć biszkoptem makowym.

    Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt makowy.

    Na masę śmietankową ułożyć delicje.

    Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejące wylać na delicje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń