Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Diabełek

Ciasto Diabełek

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 8974

Dodano:

Odsłon: 21922

Pyszne połączenie delikatnego puszystego biszkoptu kakaowego z kwaskowymi piankami :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

  2. Czerwone galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z 60 dag serka waniliowego. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i gdy zacznie tężeć mieszamy z 30 dag serka. Ciasto dzielimy na 2 części. Spód ciasta przekładamy z powrotem do blachy i nasączamy naparem z herbaty lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Rozsmarowujemy na nim tężejącą masę z galaretek czerwonych i przykrywamy drugim, też nasączonym biszkoptem na który nakładamy tężejącą masę z galaretki cytrynowej. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby masy stężały. Można udekorować dowolnie (u mnie wczesniej upieczone bezy - przepis na moim profilu), polać polewą. Bez dodatkowej dekoracji też wygląda ładnie. Smacznego :-) P.S. Przepis pochodzi z blogu Moje Kulinarne Inspiracje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dagita 15 lipca 2013 Zrobiłam jakiś czas temu. Wszystkim smakowało :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 02 listopada 2012 BARDZO LUBIĘ TAKIE CIASTA,ROBIĘ PODOBNE.TWOJE WYGLĄDA APETYCZNIE.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń