Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto do góry nogami

Ciasto do góry nogami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1398

Dodano:

Odsłon: 81324

Warto wypróbować... :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE: Margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem blachę, a drugą wstawić do lodówki.

  2. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, i zetrzeć na tarce. Dodać cukier i około 15 minut dusić na małym ogniu. Następnie dodać galaretkę (sypką), zagotować i odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasto w blaszce.

  3. MASA KOKOSOWA: Białka ubić z cukrem, dodać kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wyłożyć na jabłka.

  4. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową. Całość przykryć drugą częścią kruchego ciasta i upiec (ok 1 godz, 160°C)

  5. Po upieczeniu ciasto odwrócić do góry dnem i polać polewą, przystroić wg uznania.

  6. SMACZNEGO! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Izi2912 15 marca 2012 A drugą część cista pieczesz od razu po pierwszej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 15 stycznia 2012 Właściwie, to po co przewraca się je do góry dnem, przecież bez odwracania też ładnie wygląda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nesia74 24 października 2011 Witam ,calkiem nie dawno zrobilam twoje ciasto i jest naprawde pycha!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martucha3 10 września 2011 to ciasto jest naprawdę pyszne sama często robię..pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinkakaja 14 maja 2011 Witam. Kokosu ma być 15 dag. Najlepiej odwracać ciasto lekko przestudzone. Nie, nie połamie się. Ja używam blaszki 24 X 38. Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 13 maja 2011 a nie połamie się przez to odwrócenie? Zaraz po wyjęciu z piekarnika odwracasz czy przestudzone ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marbet 12 maja 2011 Wyglada super !!!!Jaki rozmiar blaszki uzywasz?
dzieki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marbet 12 maja 2011 Wyglada rewelacyjnie.Jaki rozmiar blaszki uzywasz?
Dziekuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń