Do góry

Dodatki Przepis na:

Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 257

Dodano: 10.05.2018

Odsłon: 172

Przepis na 3 spody o średnicy 30 cm

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki typ 00 lub zwykła pszenna typ np. 650
  • 2 opakowania suchych drożdży (14 g) lub 25 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn).

    2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. (Ciasto możesz wyrobić ręcznie. Ja do wyrobienia ciasta używam miksera z końcówkami z hakiem).

    3. Z ciasta uformuj kulę, umieść w naczyniu i przykryj folią spożywczą. Pozostaw w cieple do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).

    4. Blachę do pizzy wysmaruj oliwą (dodatkową).

    5. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Podziel na 3 równe części. Uformuj z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.

    6. Na spód z ciasta wyłóż sos pomidorowy, ser i następnie ulubione dodatki.

    7. Piecz około 10-15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC).

    8. Podawaj gorącą.

    9. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń