Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor: Laszka

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 420

Dodano: 06.06.2016

Odsłon: 2882

Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

Składniki

  • 45 dag mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 5 dag cukru
  • 1/3 l mleka
  • 3 żółtka
  • 5 dag stopionego masła
  • Szczypta soli
  • Aromat
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz żółtek) lekko podgrzać. Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem aż się rozpuszczą. Z 15 dag mąki, 2/3 mleka, soli i drożdży z cukrem wyrobić zaczyn (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Resztę mleka rozmieszać z żółtkami i aromatem. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, żółtka z mlekiem i wyrobić ciasto. Na koniec dać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Ciasto przełożyć do blachy, posmarować białkiem. Można posypać kruszonką. Przed pieczeniem zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia.

    Przepis na kruszonkę:
    5 dag masła
    5 dag cukru
    5 dag mąki
    Szybko zagnieść, jeśli się zbytnio ogrzeje (za mało się kruszy) dać do lodówki na kilkanaście minut przed posypaniem. Ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i lekko docisnąć.

  4. Wskazówki:
    Z ciasta można zrobić też rogaliki lub bułeczki z nadzieniem albo bez, według uznania. Do wałkowania ciasto można podsypać mąką, ale z reguły nie jest to konieczne, gdyż jest dość tłuste i się nie przykleja. Bułeczki można posmarować białkiem przed upieczeniem lub zamiast tego zrobić słodką glazurę: upieczone bułeczki prosto z pieca smarujemy wodą z cukrem - łyżeczka cukru i ok. 2 łyżki gorącej wody. Będą dłużej świeże i błyszczące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń