Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 861

Dodano:

Odsłon: 37850

Pewniak jeśli chodzi o miękkość,puszystość ciasta.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku topimy masło na małym ogniu,dodajemy szklankę cukru.Mieszamy aż cukier się roztopi i odkładamy do wystygnięcia.

  2. Do mleka dodajemy drożdże i i 3łyżki cukru,podgrzewamy na mały ogniu.Mleko ma być ciepłe ale nie gorące!Zdejmujemy z kuchni i przykrywamy tak aby nie dostało się powietrze,może być to miska.Trzymamy pod przykryciem ok 10min.Musi się utworzyć dość duża piana.

  3. Do dużej miski wsypujemy 3/4 mąki,jaja,wyrobione drożdże i chłodne roztopione masło,wszystko mieszamy ręką.Ciasto na pewno będzie lepiło się do rąk i dlatego na koniec dodajemy resztę mąki.

  4. Wykładamy do formy natartej masłem i obsypaną bułką,ciasto układamy ręką.

  5. Na wierz dajemy dowolne owoce + kruszonkę.

  6. Pieczemy ok 50min w 180-200 stopniach Z tego ciasta robię również rogaliki i bułki. Polecam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń