Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe babci

Ciasto drożdżowe babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 10085

Miałam okazję wypróbować wiele przepisów na ciasto drożdżowe - jednak to Babci jest najlepsze :). Ostatnie próby innego przepisu skończyły się wielkim zakalcem i szybkim powrotem do tego przepisu. Chociaż to ciasto drożdżowe Babcia zawsze mówiła ze to jedno z najtrudniejszych ciast. Sprawdza się zarówno jako ciacho, ale również jako wielkanocne babki. Najlepiej smakuje jeszcze cieple posmarowane dobrym masłem. Nie wiem ile lat ma ten przepis - ale Babcia zawsze z niego korzystała.

Składniki

  • 750 g mąki
  • 75 g drożdży ( ja zawsze używam świeżych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 187 :) g margaryny (u mnie standardowo Kaśka)
  • 1 cukier waniliowy
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie jednolite, następnie dodajemy przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej blachy.
    Pikę w 185 stopniach ok. 50 minut ( do tak zwanego suchego patyczka).
    Jeżeli lubimy - możemy dodać ulubione bakalie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń