Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe bez wygniatania

Ciasto drożdżowe bez wygniatania

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1516

Dodano:

Odsłon: 35954

Szybkie, bez wygniatania, puszyste. Bardzo smaczne.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć zalać ciepłym mlekiem, wlać ubite jajka z cukrem, rozsypać cukier waniliowy, szczyptę soli, skórka z cytryny, olej, przesiać mąkę. Ważne jest aby kłaść to w takiej kolejności.

  2. Zostawić to na 1 gdz., wymieszać łyżką drewnianą. Składniki na dużą blachę.

  3. Piec najpierw 10 minut na 100 stopni ( ja w termoobiegu piekę na 90 stopni), , a następnie w 180 - 170 stopni (ja w termoobiegu piekę w 165 stopni 22 minut sprawdzam zapałką).

  4. Na górze tym razem przed pieczeniem posypałam jagodami, można z jabłkiem, brzoskwinią cienko pokrojoną, można też z kruszonką.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

myszka12 04 marca 2012 Super ciacho i zawsze wychodzi !
Polecam wszystkim,jest szybkie do zrobienia i smaczne .
Dzieki za przepis ,pozdrawiam gorąco1

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Graga79 18 czerwca 2011 pyszne,dzisiaj zrobię to ciasto kolejny już raz :))) tym razem z rabarbarem i truskawkami ;)
Polecam wszystkim ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneta28x 15 czerwca 2011 Ciasto bardzo się kruszy, pewnie dlatego, że nie było "wyrabiane". To co było zaletą w przepisie odbiło się na smaku ciasta. Dla mnie nie smakowało jak ciasto "drożdżowe", nie będę go więcej robić.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 02 października 2010 Cieszę się, że smakuje. Dziękuje za miłe komentarze.
Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ania541984 02 października 2010 zrobilam ta drozdzowke dokladnie tak samo jak jest w przepisie z mala zmianka:) zrobilam z brzoskinka,kruszonka oraz polewa czekoladowa normalnie bomba,palce lizac polecam:) przepis zabieram ze soba pozdrawiam!!!Uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 sierpnia 2010 Nowalijko upiekłam dzisiaj to ciasto i stwierdzam, że jest wspaniałe, pyszne i aromatyczne, a przy tym mało pracochłonne. Zrobiłam bez owoców, ale za to z kruszonką. 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justine1980 15 lipca 2010 Uwielbiam ciasto drożdżowe dodaję do ulubionych i muszę je zrobić

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń