Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 2137

Dodano:

Odsłon: 17296

Idealne ciasto dla leniuchów :) wystarczy warstwowo wyłożyć składniki i po 3 godzinach krótko wymieszać. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Można dodać na wierzch lekkie owoce :)

Składniki

  • ciasto:
  • 4, 5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 10 dkg. drożdży
  • szczypta soli
  • kruszonka:
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na dno miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.

  2. Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski. Blaszkę o wym. 26x30 cm. wykładamy papierem do pieczenia (silikonowej nie trzeba) i wykładamy równomiernie ciasto. Jeśli macie ochotę można dać na wierzch owoce, najlepiej takie które nie puszczą dużo soku aby nie wyszedł nam zakalec. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Pieczemy około 35 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Gotowe studzimy na kratce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń