Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe czekoladowe

Ciasto drożdżowe czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 251

Miałem obawy, czy się uda z dodatkiem czekolady , ale wyszło super, puszyste, wilgotne i delikatne, jednym słowem - delicja. Do tego truskawki i słodka kruszonka wszystko razem doskonałe, smakowało nawet mojej małej, wybrednej recenzentce. Tym razem dodałem 1 czekoladę, następnym razem spróbuję dodać przynajmniej 1 1/2 czekolady.

Składniki

  • Mąka 3 szklanki czubate
  • cukier 3/4 szklanki
  • jajka 2 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • masło - kostka
  • sól - szczypta
  • drożdżę 5 dag.
  • mleko letnie 1/2 szklanki
  • czekolada mleczna 100 dag.
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • truskawki
  • Na kruszonkę
  • mąka 7 dag.
  • cukier 4 dag.
  • masło 4 dag.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdży, 2 łyżeczek mąki, łyżeczki cukru, i 2 łyżek mleka zrobić rozczyn, odstawić aż podwoi objętość.
    2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę,
    Masło roztopić, odstawić do wystudzenia.
    Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić.
    Do mąki wlać rozczyn, ubite jajka, sól, mleko z czekoladą, wyrobić - ja wyrabiałem robotem ok. 5-6 minut, następnie partiami wlewać i wrabiać masło oraz wyparzone rodzynki, zostawić w cieple do podwojenia objętości.
    Przełożyć na blachę 22x35 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia.ułożyć truskawki lekko wciskając w ciasto, posypać kruszonką, pozwolić mu jeszcze wyrastać w cieple.
    Kruszonka:
    Mąkę, cukier, masło rozdrabniać palcami, można też robotem do czasu powstania grudek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń