Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 541
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 770
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 541
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 770
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Do miski dodawać kolejno: margarynę/masło, drożdże, roztrzepane jajka, cukier, mleko - nie mieszać. Odstawić na 3 godziny przykryte ścierką.
Po 3 godzinach wsypać mąkę, cukry wanilinowe, zapach, rodzynki ( uprzednio wymoczone, wyciśnięte, obtoczone mąką). Wymieszać wszystko ręką i włożyć do 2 podłużnych blaszek ( mogą być keksówki) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni C) i piec 35 minut. Ciasto pozostawić na 3 minuty w zamkniętym piekarniku, a następnie w lekko uchylonym na 5 minut.