Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 60

Jeszcze lepsza odmiana mojego ciasta drożdżowego z czekoladą, bardziej delikatna, aksamitna wręcz i co najważniejsze po tygodniu zachowuje taką świeżość jak drugiego dnia. Gdyby nie konieczność ograniczania się ze słodkościami nie sprawdziłbym tego utrzymywania świeżości. Polecam upiec raz, a stanie się waszym ulubionym.

Składniki

  • Mąka - 3,1/2 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 szt.
  • żółtka - 2 szt.
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • drożdże - 5 dag.
  • sól - szczypta
  • masło -1/2 kostki
  • mleko letnie -1/3 szklanki
  • czekolada biała 13 -15 dag.
  • rodzynki - 1/2 szklanki
  • jabłka /u mnie papierówki/ -3-4
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • Kruszonka:
  • mąka - 7 dag.
  • cukier - 5 dag.
  • masło - 5 dag.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać, odstawić.
    Z drożdży, 2 łyżeczek mąki, łyżeczki cukru, i 2 łyżek mleka zrobić rozczyn, odstawić aż podwoi objętość.
    2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę,
    Masło roztopić, odstawić do wystudzenia.
    Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku w kąpieli wodnej, przestudzić.
    Do jajek wlać rozczyn wsypać mąkę, sól, mleko z czekoladą, wyrobić - ja wyrabiałem robotem ok. 5-6 minut, następnie partiami wlewać i wrabiać masło, wmieszać sparzone rodzynki, zostawić w cieple do podwojenia objętości.
    Przełożyć na blachę 22x35 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia włożyć odsączone z syropu jabłka, posypać kruszonką, pozwolić mu jeszcze wyrastać w cieple.
    Kruszonka:
    Mąkę, cukier i masło rozdrabniać palcami, ja też robię to malakserem do czasu powstania grudek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń