Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Autor: kazimierz

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 234

Dodano: 03.05.2010

Odsłon: 13694

Ciasto drożdżowe bardzo łatwe , a co najważniejsze bardzo smaczne no i mało kaloryczne . Polecam

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać szczyptę soli i odrobinę mleka. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia

  2. Do miski wsypać mąkę,wlać rozczyn z drożdży , resztę mleka, całe jajko i żółtko oraz roztopione masło. wszystko wymieszać. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut)

  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy(30 x 24 cm ) . Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki ,wszystko posypać kruszonką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  4. Następnie piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni

  5. Ciasta wydaje się być za mało,ale po upieczeniu jest w sam raz. Ciasto jest proste i bardzo smaczne,Jak ktoś lubi można polukrować. A co najważniejsze mało cukru i mąki , a to znaczy że nie jest bardzo kaloryczne a to się liczy :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Margotka 15 listopada 2010 Wczoraj zajadałam się nim z rodzinką, znikło błyskawicznie :) Takie lubię - proste, mokre i pyszne.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kazimierz 04 maja 2010 ta kruszonka jest bardzo delikatna, myślę że pominięcie jej może ująć jej smakowi

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 03 maja 2010 Uwielbiam ciasto drożdzowe,a jeszcze z jabłkami...marzenie.Cizsto drożdżowe jest bardzo zdrowe tylko ja pieke je bez kruszonki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń