Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z makiem

Ciasto drożdżowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6841

Dodano:

Odsłon: 2237

Ciasto nie tylko na święta. Ciasto na spodzie drożdżowym z makiem. Ciasto z kruszonką i lukrem cytrynowym. Ciasto było bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • -375 g. mąki -50 g. cukru -1 jajka -100 g. masła
  • -szczypta soli -3/4 szklanki letniego mleka-1/2 cukru waniliowego
  • -40 g .drożdży-rozczyn (1,5 łyżeczki cukru+1,5 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
  • WARSTWA MAKOWA:
  • -600 g. maku przemielonego-gotowego -50 g. masła -1 łyżka miodu
  • -2 ubite białka -50 g. orzechów zmielonych -olejek migdałowy albo pomarańczowy
  • -3/4 szklanka cukru -1/4 szklanki gorącej wody -bakalie
  • KRUSZONKA:
  • -1 masło-250 g. -250 g.mąki
  • -1/2 szklanki brązowego cukru -100 g. tartych orzechów włoskich
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -1/2 szklanki cukru pudru
  • -1 łyżkę soku z cytryny -odrobinę gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Rozciągnąć na blaszce 30x40.

  2. warstwa makowa- W garnku z wodą, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka ubite i bakalie. Nałożyć nadzienie.

  3. kruszonka-Wszystko rozdrobnić mikserem na kruszonkę i rozrzucić po maku.Piec 40 min. w 175 *C.

  4. polewa-Wymieszać puder z sokiem i wodą na lejącą polewę. Polać zimny placek w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń