Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 513

Dodano:

Odsłon: 14071

Po prostu pyszne.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić kruszonkę: 25 g mąki+25g cukru+25g masła lub margaryny+ kilka kropel olejku waniliowego, zagnieść i odstawić do lodówki. Obrać i pokroić rabarbar na 2-3cm kawałki.

  2. Żółtka z cukrem utrzeć na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.

  3. W wysokim naczyniu (ja użyłam litrowego) utrzeć drożdże z łyżką cukru, gdy będą płynne zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Mają wypełnić całe naczynie, trwa to dosłownie kilka minut, rosną b. szybko.

  4. w dużej misce: połaczyć drożdze z koglem moglem, mąka, wsypać sól i energicznie wymieszać, polać olejem i wymieszać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Natychmiast ułożyć na blaszce ciasto, na ciasto rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po okołu 20 minutach kiedy ciasto wyrośnie podwyższyć temp. do 160-180 stopni i upiec, około 40-50 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Jeśli ciasto się nie klei do patyczka jest gotowe.

  5. Przepis zapożyczyłam z : http://illucucina.blogspot.com/2008/09/placek-drodowy.html z małymi modyfikacjami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 04 lipca 2013 wyszlo bardzo dobre :) nie dawalam zadnych olejkow i niczym ich nie zastepowalam. dzieki za przepis i pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 03 lipca 2013 np. sokiem z cytryny? czy lepiej całkiem to pominąć? a zamiast olejku waniliowego dodam cukier wanilinowy. jutro upiekę i napiszę, czy wyszło :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 03 lipca 2013 Witam! Czy można pominąć olejek pomarańczowy lub czymś go zastąpić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marcysialo 13 sierpnia 2011 Moje ciasto właśnie wyjęłam z piekarnika wygląda bardzo smakowicie. Dziękuję za prosty przepis na drożdżowe ciasto. Polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marcysialo 13 sierpnia 2011 ja właśnie wyjełąm z pieca wygląda bardzo smakowicie, przepis bardzo prosty.Polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 02 czerwca 2010 Ja bardzo długo szukałam dobrego przepisu na drożdżowe i w końcu znalazłam ten i wydaje mi się że to jeden z najlepszych przepisów i naprawdę wychodzi, nawet początkującym:) Także pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ojoolka 31 maja 2010 Daję do ulubionych - dopiero zaczynam przygodę z ciastem drożdżowym, a to zapowiada się smakowicie - Pozdrawiam :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń