Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

Desery

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 18108

Dodano: 03.05.2016

Odsłon: 3521

To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze :D To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować! :D

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 130 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • ziarenka wanilii
  • szczypta soli
  • WSAD OWOCOWY
  • 400 g rabarbaru
  • 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • KRUSZONKA
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • ziarenka wanilii
  • DODATKI
  • cukier puder (opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.

  2. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 - 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.

  3. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  4. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.

  5. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.

  6. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego*.

    * najlepszy będzie ten z kawałkami lub całymi owocami wiśni.

  7. Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.

  8. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę* do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.

    * blaszka 25 cm X 35 cm

  9. Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

  10. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KatarzynaM 14 maja 2016 Wygląda fantastycznie :) muszę spróbować zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 maja 2016 upiekłam dzisiaj po raz 3 na dużej blaszce z pieca;dżem rozłożyłam po całości,ale rabarbar dałam na połówkę,a na drugą tarte jabłka - wyszło super:)) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 07 maja 2016 fajny pomysł z tym dżemem, ciasto już w piecu :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 05 maja 2016 Och! Dawno nie jadłam takiego drożdżowca!!! I ta kruszonka-super!!! :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia17 05 maja 2016 Uwielbiam każde ciasto z rabarbarem - to wygląda pysznie Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 04 maja 2016 Kasiu cudowne i bardzo apetyczne ciacho. Palce lizać :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń