Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 766

Dodano:

Odsłon: 519

Sezon truskawkowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie, dlatego nie można go przegapić! Dzisiaj mam dla Was pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku - ciasto drożdżowe! Pulchne, delikatne, bardzo smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu! :)

Składniki

  • 2 op. suchych drożdży (14 g)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • truskawki
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (użyłam brązowego)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (mleko i masło nie mogą być gorące!)
    Mąkę, drożdże, cukier i sól przekładamy do miski, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko, żółtko i odrobinę mieszaniny masła i mleka. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Po trochu dodajemy resztę mleka i masła, aż ciasto będzie elastyczne (będzie lepić się do rąk).
    Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto przekładamy do formy (u mnie 25 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki - układamy ścisło- jedna przy drugiej i odstawiamy na 20 minut.
    Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC.
    Składniki na kruszonkę mieszamy razem palcami i gotową posypujemy wierzch ciasta.
    Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut - do suchego patyczka.
    Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
    Smacznego! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń