Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 605

Dodano:

Odsłon: 1869

Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Często robię z tego przepisu, bo jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g. mąki
  • 50 g. drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • truskawki lub inne owoce
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać.
    Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy.
    Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką.

  2. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować kruszonkę.
    Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami,
    tak żeby powstała kruszonka.

    Truskawki umyć i usunąć szypułki.

    Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki.
    Następnie posypać kruszonką.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń