Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Autor: marysia11082

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1377

Dodano: 17.06.2018

Odsłon: 417

Jedno z moich ulubionych sezonowych wypieków bo z owocami.

Składniki

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl.cukru
  • 0,5 kostki masła lub margaryny stopionej i przestudzonej
  • Pół kostki świeżych drożdży
  • 1 szkl.ciepłego mleka
  • ok. 0,5 kg. wydrelowanych wiśni
  • Kruszonka
  • 0.5 kostki masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl.mąki
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę zrobić dołek wsypać cukier, rozkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko poczekać aż drożdże zaczną pracować wówczas lekko wymieszać dodać roztrzepane jajka i masło.
    Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od brzegów,następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

    W czasie rośnięcia ciasta z podanych składników zrobić kruszonkę i wstawić ją do lodówki.
    Przygotować wiśnie .
    Nagrzać piekarnik do 175 stopni.

  2. Blachę /35-45 cm/wyłożyć papierem do pieczenia na to ciasto/zmoczyć dłonie w ciepłej wodzie/wyrównać powierzchnię,wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką .Odstawić na ok.30 min.aby ciasto "ruszyło"
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.45 minut.Można wierzch posypać cukrem pudrem bo jak wiadomo wiśnie to kwaśne owoce.

    SMACZNEGO
    -------------------

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń