Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 2598

Dodano:

Odsłon: 1183

Przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką :)

Składniki

  • 50 g drożdży (pół kostki)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • cukier wanilinowy
  • Do kruszonki:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego
  • owoce - śliwki, truskawki, rabarbar
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do małego garnuszka i zalać ćwiartką szklanki mleka (pół z pół tego, co podane w składnikach).
    Do drożdży i mleka dodać dwie łyżki cukru i połowę szklanki mąki (pół z 2,5).
    Rozczyn dobrze wymieszać, by nie było wielu grudek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Margarynę rozpuścić, dodać cukier i cukier wanilinowy, utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, pozostałe mleko i oliwę. Ucierać do czasu uzyskania puszystej, jednolitej masy.

    Do masy dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, wymieszać. Do całości dodać 2 szklanki przesianej mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

    Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blaszce, układać owoce (śliwki skórką do dołu, wcześniej oprószyć niewielką ilością mąki ziemniaczanej). Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

  4. Przygotowanie kruszonki:

    Dość miękką margarynę przełożyć do miseczki, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Wyrobić palcami do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Kruszonkę skubać na placek.

    Drożdżowca piec w 180 stopniach przez około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń