Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i czekoladą

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1951

Dodano:

Odsłon: 2616

Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Zazwyczaj jak robi się zimno to marzę o porcji takiego ciacha z kubkiem gorącego kakao.

Składniki

  • 7 g suchych drożdży instant
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże jaja ( w temp. pokojowej)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g ciemnej czekolady (pokrojonej na kawałki)
  • 350 g śliwek wypestkowanych i pokrojonych
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wsypać do filiżanki i wymieszać z ciepłym mlekiem oraz szczyptą cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Wyrabiać przez 10 - 15 minut, lub do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (można wyrabiać mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i powyrabiać je jeszcze przez 3 - 5 minut. Na koniec dodać czekoladę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Wyłożyć je do prostokątnej formy 22 x 26 cm formy posmarowanej masłem, na wierzch ułożyć śliwki. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 - 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować 2 - 3 łyżkami roztopionego masła i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń