Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką mojej babci

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką mojej babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3126

Dodano:

Odsłon: 9630

Zapraszam na pyszne klasyczne ciasto drożdżowe z zeszytu mojej babci :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 25x25cm
  • ciasto 500g mąki pszennej tortowej+do podsypania, 25g świeżych drożdży, 3 jajka,
  • 150g cukru, 100g masła, 150ml mleka,
  • KRUSZONKA 75g masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, mąkę-ile zabierze
  • DODATKOWO około 200-300g śliwek, cynamon,
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez chwilę, następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. *jeśli zdarzy się że ciasto się klei, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


  2. Śliwki należy umyć i pozbawić pestek. Kroimy je na ćwiartki. Wrzucamy do miski i dodajemy cynamon. Mieszamy tak by cynamon pokrył śliwki.


  3. Gdy ciasto wyrośnie należy je przerobić i wyłożyć nim blachę. Wcześniej blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

    Na ciasto wykładamy śliwki.

  4. Składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy palcami by miała sypką konsystencję


  5. Posypujemy ciasto kruszonką,
    i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń