Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2706

Dodano: 19.07.2012

Odsłon: 15453

Ciasto drożdżowe na dużą blachę. Słodkie, lekko wilgotne i puszyste.

Składniki

  • 4 łyżeczki suchych drożdży lub 32 g świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 62,5 g masła, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ok. 1 kg śliwek np. węgierki
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • ¼ łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miseczki i zagniatamy. Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. W miseczce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę, do uzyskania grudek. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Blachę o wym. 30 x 40 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry, posypujemy równomiernie kruszonką. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 19 lipca 2012 4 łyżeczki suchych drożdży chyba powinno być -)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń