Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Eli

Ciasto Eli

Autor: elik3

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 70

Dodano: 04.08.2010

Odsłon: 8295

moja Koleżanka powiedziała, że to ciasto jest cytuję: "ORGASTYCZNE!" ;-)

Składniki

  • CIASTO kakaowe:*
  • 4 jaja
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • mąka krupczatka - ok pół szklanki ** (szczegóły w opisie wykonania)
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody - najlepiej mineralna gazowana
  • MASA ŚMIETANOWO-SERKOWA:
  • 2 serki Mascarpone (po 200 g Piątnica)
  • 500 ml śmietanki słodkiej kremówki
  • 10 g żelatyny w proszki
  • 50 ml mleka (kieliszek)
  • 15 dkg cukru pudru
  • trochę likieru, wódki, rumu…**
  • paczka biszkoptów podłużnych
  • mocny napar kawy **
  • Ponadto przygotować: dżem wiśniowy i troszkę konfitur jagodowych lub pół tabliczki czekolady gorzkiej.
  • * na niewielka blaszkę- około 25/35 cm, jeśli jest większa należy zrobić ciasto z 1 ½ porcji
  • ** szczegóły w opisie wykonania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: 2 kopiate łyżki kakao wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna mąką krupczatką. Kakao i mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, kolejno żółtka i wodę, cały czas ubijając. Na koniec wsypać na wierzch mąkę z kakao i proszkiem - od razu całość i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temp. 160-170 st. ok 20 min, po czym za pomoca patyczka sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Gotowe i wystudzone ciasto przekroić na połowę, tak by powstały 2 blaty.

  2. MASA: Żelatynę zalać gorącym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec cukier. Żelatynę w mleku wymieszać mikserem z łyżką serka i dodawać stopniowo resztę serka. Cały czas ubijając mikserem, połączyć masę serową z ubitą śmietaną.

  3. Wykonanie placka: Kawę ostudzić, wylać do miseczki, wymieszać z alkoholem (moc kawy i alkoholu oraz proporcje płynów w mieszance należy obrać do upodobań). Ułożyć jeden kakaowy blat na desce, naponczować kawą, posmarować cienko dżemem wiśniowym i wyłożyć około 1/3 masy śmietanowej. Na to wykładać warstwę biszkoptów: zanurzać je w kawie wymieszanej z alkoholem (na krótko, aby zanadto nie nasiąkły) i układać ciasno jeden przy drugim na masie, po czym wyłożyć znowu 1/3 masy śmietanowej. Na to położyć druga połowę biszkoptu kakaowego, naponczować go kawą. Pozostała część masy wykorzystać do zasmarowania wierzchu i boków placka. Schłodzić w lodówce. Wierzch można ozdobić konfiturą jagodową (lekko podgrzać i nałożyć fantazyjne wzory) albo starta czekoladą gorzką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 kwietnia 2012 Ciekawe to ciasto z niespodzianką w środku, pozdrowienia dla Eli, do ulubionych!!! pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń