Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Esterhazy

Ciasto Esterhazy

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 78743

Ciasto jest wspaniałe:),lecz wymaga sporo pracy. Warto się jednak pomęczyć, aby zbierać pochwały od rodzinki :D przepis pochodzi z NASZEGO autorskiego bloga (prowadzę go z siostrą) www.domowe-wypieki.com

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Ubić białka ze szczyptą soli w trakcie dosypywać stopniowo cukier. Pod koniec dodać sok z cytryny. Orzechy i proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Połączyć delikatnie mieszając z pianą. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować koła o średnicy 23/24 cm. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane szablony. Piec w nagrzanym piekarniku (150/160 st C) przez 40/50 min. Upieczone blaty powinny mieć jasnobrązowy kolor. Do przygotowania tortu będziemy potrzebowali sześciu blatów.

  2. MASA: Pół szklanki mleka ubić z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszysty krem .( Ja dodałam jeszcze łyżkę "kopiastą" mąki ziemniaczanej, aby zrobił się gęstszy krem, jak na budyń) Resztę mleka zagotować i gorące wlewać cienką strużką do masy z żółtek, ciągle ubijając. Krem ustawić ponownie na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Trzeba bardzo uważać, bo masa łatwo się przypala. Zdjąć z ognia i ciągle ubijając, ostudzić krem.
    W drugiej misce utrzeć masło, do którego dodawać po łyżce ostudzony krem z żółtek i mleka. Pod koniec ucierania dodać alkohol.


    Ochłodzonym kremem posmarować pięć blatów, układając jeden na drugim. Szósty posmarować podgrzaną konfiturą morelową. Schłodzić.
    Można zrobić polewę. Ja posmarowałam ciasto masą i posypałam gorzką czekoladą. Według mnie z tą polewą ciasto będzie za słodkie.

  3. Polewa:
    - 200g białej czekolad,
    - 6 łyżek śmietany 30%

    Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając doprowadzić do jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą czekoladą polać schłodzony tort.
    Do dekoracji można wykorzystać wiórki z ciemnej czekolady i uprażone płatki migdałowe.

    Gotowy tort należy odstawić na 12 godzin do lodówki!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

michasia 05 lutego 2011 Gotowe, uf! wyglada super fajnie, aż się nie mogę nadziwić! niestety w njblizszym czasie nie dowiem sie jak smakuje bo beda go jesc beze mnie...
ALe w przepisie napisałaś, żeby piec ok 40/50 min, troche mnie to zdziwilo bo beza sie szybk piecze no i piekłam ok, 12 minut kazdy blat, wiec nie wiem czy moj piekarnik ma taka moc czy moze mialo byc mniej czasu w przepisie.
Tak czy iacej to gratuluje, bardzo efektowne!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justin162 15 września 2010 Z tych składników podanych na ciasto wychodzą 2 blaty bezowe. Natomiast masa jest przełożenia wszystkich blatów :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 13 września 2010 tak dla pewności zapytam, przepis na blat podałaś na jedna porcję, a na masę już do przełożenia wszystkich blatów?:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fuzzybear 12 września 2010 Faktycznie czasochłonne, ale wyszło rewelacyjne :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justin162 10 września 2010 mysz204: Oczywiście, że zwykła wódka lub whisky jak najbardziej może być :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justin162 04 września 2010 Raczej blaty na to ciasto powinno się piec osobno :) Składniki wyżej wymienione są odpowiednie do pieczenia w tortownicy o średnicy 24 cm. Z racji tego, ze u mnie było dużo gości musiałam upiec na większej blaszce :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 04 września 2010 justin162 super ciacho.Mam pytanie? czy to ciasto bezowo-orzechowe pieczemy w tortownicy,bo ten akurat kawałek nie jest tortowy i czy można upiec np. trzy ciasta i każde przekroić na 2 części.Już mnie kusi i z chęcią bym zrobiła.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń