Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Fale Dunaju

Ciasto Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2961

Dodano:

Odsłon: 1482

proste, efektowne i pyszne ciasto

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 2 szkl
  • cukier 1 1/3 szkl
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 5 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki + mleko 2 łyżki
  • krem: mleko 2 szkl
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka kartoflana 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • cukier 1/3 szkl
  • masło lub margaryna 25 dag
  • owoce (u mnie śliwki i truskawki)
  • polewa: czekolada
  • mleko 2 łyzki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. ciasto - ucieramy margarynę z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku, ucieramy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy dalej, na koniec dodajemy ubitą na sztywno piane z białek, delikatnie mieszamy, ciasto podzielić na dwie, równe części, do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać, jasne ciasto wyłożyć do formy, na jasne ciasto wyłożyć ciasto ciemne ( łyżką formować "dołki i górki"), na wierzch ułożyć owoce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 40 min,
    2. krem - obie mąki wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 1 szkl mleka, drugą szk mleka zagotować, wlać powoli rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimny budyń, utrzeć krem, można go doprawić sokiem z cytryny,
    3. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka,
    4. na zimne ciasto wyłożyć krem, polać przestudzoną polewą,


    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń