Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Fillo z masą orzechowo-czekoladową Teo Vafidisa

Ciasto Fillo z masą orzechowo-czekoladową Teo Vafidisa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 1752

Ciasto Fillo Teo Vafidisa z nadzieniem z ciemnej i białej czekolady oraz orzechów włoskich

Składniki

  • Ciasto Fillo Kanaki 450 g
  • Orzechy włoskie 3 filiżanki
  • Czekolada kuwertura 250g
  • Czekolada biała 250g
  • Rodzynki 1 filiżanki
  • Brandy Metaxa 0,5 filiżanki
  • Cukier 0,5 filiżanki
  • Cynamon mielony 1 płaska łyżeczka
  • Goździki mielone 1 szczypta
  • Białko z 6 jaj
  • 1 jajko
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w brandy Metaxa przez 15 minut i odsączyć. Białko jaj ubić z cukrem na sztywną pianę. Posiekać kuwerturę i białą czekoladę oraz orzechy, dodać cynamon i goździki, a następnie rodzynki i wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając.
    Ciasto Fillo Kanaki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Blaszkę do pieczenia o średnicy 20cm nasmarować oliwą z oliwek. Połowę opakowania ciasta Fillo Kanaki układać w blaszce płaty kolejno jeden na drugim, każdy uprzednio smarując oliwą z oliwek. Wyłożyć masę orzechowo czekoladową i rozłożyć równomiernie. Wystające z blaszki płaty ciasta Fillo Kanaki zawinąć do wewnątrz. Układać pozostałe płaty posmarowanie oliwą z oliwek, a wystające brzegi delikatnie wsunąć za pomocą noża po brzegach blaszki. Delikatnie naciąć ciasto bardzo ostrym nożem na porcje. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w rozgrzanym do temperatury 170°C piekarniku przez około 40 minut na złoty kolor. Kroić na porcje po przestudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń